header standaard np

Fietsvakantie Alpe ‘d Huez 2016-06-20

Op maandag 23 mei 2016 werd bij het ochtendkrieken door 7 Pelotonners, t.w. John W., Pier S., Pierre B., Koos V., Guido E., Marc H., en Thijs V., afgereisd naar Allemont in Frankrijk (ligt aan de voet van de Croix de Fer en niet ver van de Alpe ‘d Huez).Na ca. 12 uur onderweg te zijn geweest (met bijna constant regen vanaf huis) werd ons hotel “Auberge La Douce Montagne” aangedaan en werden we vriendelijk ontvangen door de Nederlandse/Nederlandstalige medewerkers/sters. Na ons te hebben geïnstalleerd en verfrist konden we al snel de inwendige mens versterken met o.a. erwtensoep (onderin erwt/ bovenin water). `s Avonds werden er nog wat pintjes genomen en op tijd naar bed na de lange rit.

Dinsdag 24 mei 1e etappe
Nadat het bijna de gehele nacht had doorgeregend was het `s morgens gelukkig droog geworden. Vanaf het hotel werd naar de hoofdweg gefietst en daar de vlakke en dalende N91 over 21 km gevolgd tot in Sechillienne en vanaf daar ging het gedurende 15 km omhoog naar de Col de la Morte (1360 m). Deze stevige klim heeft een bijna constante stijging van 7 á 8 % en hoe hoger we kwamen hoe mistiger het werd. Wel zagen we nog een fietser die volgens ons zeker 30 km (i.p.v. 15) geklommen moet hebben als hij de top haalde.
alpe2016dhuez01
Boven gekomen zat alles dicht met mist en nadat iedereen (op Guido na die zich omgedraaid heeft halverwege de klim) boven was (Sensa-ploeg uiteraard als 1e) werd snel weer afgedaald en na ca. 1 km was de zon er weer (en die is alle dagen gebleven zonder een drup regen).
alpe2016dhuez02
Omdat de weg naar Valbonnais was afgesloten vanwege een aardverschuiving mochten we omrijden via een extra klim naar de Col de Malissol (1149 m) en vanaf daar naar Valbonnais voor een verdiende pauze.Vanaf Valbonnais was het weer 22 km klimwerk dat echter vrij geleidelijk ging, maar vanaf 6 km van de top steiler werd met 6½ á 7%.
alpe2016dhuez03
Vanaf de top van de Col ‘d Ornon (1371 m) was het weer afdalen naar Bourg ‘d Oisans en terug naar het hotel, waar we ook Guido weer troffen die vanwege zijn bovenbeenblessure zijn fietsvakantie zag verpest worden. Die dag hadden we 122 km op de teller en 2890 HM. `s Avonds kregen de Koga’s nog revanche tijdens het kaarten, maar ook dat lukte niet echt.

Woensdag 25 mei 2e etappe
Omdat Huub a/d B. en Sjaak H., na enig kamikazenwerk, in een ander hotel (Au Bon Accueil) verbleven werd afgesproken vandaag gezamenlijk te vertrekken voor de klim naar de Alpe ‘d Huez.
alpe2016dhuez04

Rond half 11 werd aan de voet van de Alp gezamenlijk gestart, maar na korte tijd was het ieder voor zich naar boven. Guido die ons met de bus volgde was vandaag supporter/fotograaf en dat was ook best fijn.
alpe2016dhuez05

alpe2016dhuez06

Iedereen vocht zich op zijn eigen tempo door de 21 bochten omhoog (ook Sjaak, maar Marc natuurlijk als snelste) en boven (voor sommigen bijna boven) was een kop koffie of cola zeer welkom.
alpe2016dhuez07

alpe2016dhuez08

Na de korte pauze moesten Huub en Sjaak terug afdalen omdat ze hun auto in Bourg ’s Oisans moesten ophalen, wij fietsten verder richting Col de Sarenne.
alpe2016dhuez09
Na enkele kilometers stijgend en soms dalend werk over vaak slechte weg moest er weer flink geklommen worden met prachtige uitzichten naar de top van de Col de Sarenne (1999)
alpe2016dhuez10

alpe2016dhuez11

alpe2016dhuez12
Daarna werd via slechte en vaak met stenen bezaaide weg rustig afgedaald (af en toe tussen de vluchtende marmotten) naar Freney en vanaf daar de grote weg terug richting Borg ‘d Oisans. Vóór Bourg werd afgeslagen richting Venosc om een stop te nemen bij het hotel van Huub en Sjaak.
alpe2016dhuez13
Na een goed verzorgde pasta en cola konden we de terugweg naar ons hotel weer aan. Terug hadden we 89 km en 1780 HM gehad. S-avonds werd er weer gekaart, maar dit werd af en toe onderbroken door enkele Duitse grossmaulen die een waterval gingen af fietsen. Gelukkig werd het na enige tijd rustiger en kwam we onze lijfspreuk “tjuus pruus” weer van pas.

Donderdag 26 mei 3e etappe
Vandaag stond een mooie natuurtocht gepland. Eerst ging het naar Bourg ‘d Oisans en in de bocht waar we gisteren ook waren afgedraaid werd weer ingedraaid richting Venosc en La Berarde. De eerste kilometers zijn licht klimwerk en na het hotel Au Bon Accueil zelfs even vlak en licht dalend.
alpe2016dhuez14
Na de oversteek van de rivier begint een stevige klim en hierna een oversteek terug met een stukje vlak kijk je links tegen een soort steile wand waarbij je denkt het zal toch niet, maar het is zo (achteraf viel het best mee). Tijdens het klimwerk door de kloof kun je genieten van prachtige panorama’s waar we soms effe bij stil moet blijven staan.
alpe2016dhuez15

Halverwege kom je in het dorpje St. Christophe en Oisans waar de plaatselijke horeca veel weg had van “Piet van Toon” vroeger. Na 28 km voornamelijk klimwerk kwamen we aan het einde van de wereld La Berarde want hier stopt de weg en denk je waarom wonen hier in godsnaam mensen.
alpe2016dhuez16
Maar ja we waren blij dat er iemand woonde en die ons ook nog eens een lekker broodje met “sjonk” en koffie kon voorzetten. Na deze aanvulling ging het weer dezelfde weg terug en hadden we na deze prachtige tocht 86 km en 1400 Hm op de teller.
alpe2016dhuez17
Marc, Thijs en Koos deden nog een rondje om het meer bij Allemont en hadden precies 100 km en 1489 HM.
alpe2016dhuez18
Bij lekker weer werd er nog lang nagepraat over de prachtige tocht.

Vrijdag 27 mei 4e etappe
Vandaag de beklimming van de Croix de Fer met zijn 2068 meter hoogte. Vanaf hotel gelijk het klimmetje naar het stuwmeer omhoog en daarna begint de afwisselende klim met soms steile en minder stijle gedeelten en zelfs een stuk afdaling maar dit wordt gevolgd door een zéér stijl stuk (dit komt doordat hier ooit de weg is weggevaagd door een aardverschuiving). Na ca. 25 km klimwerk, en mooie panorama’s
alpe2016dhuez19

o.a. langs het stuwmeer boven, kom je bij de afslag waar je naar de Col du Glandon kunt maar wij klommen nog ca. 2½ km door tot de top van de Croix de Fer.
alpe2016dhuez20
Daar werden enkele foto’s genomen en genoten van de fantastische uitzichten over de omgeving waarna de afdaling weer werd ingezet.
alpe2016dhuez21

alpe2016dhuez22
Terug bij de afslag van de Glandon werd ook hier gestopt voor een plaatje te schieten waarna weer verder gedaald werd.
alpe2016dhuez23

alpe2016dhuez24
In het gehucht Articol werd nog een terrasje met pasta genomen waarna het terug ging naar het stuwmeer beneden. Aldaar gekomen werd besloten nog de klim van 10 km naar Villard Reculas te doen maar omdat de temperatuur begon te stijgen richting 30 graden werd boven besloten dezelfde weg terug te nemen en naar het hotel terug te gaan.
alpe2016dhuez25
Terug hadden we 80 km op de teller waarvan de helft dus bergop, totaal 2371 Hm. Guido heeft enkele kilometers klimwerk geprobeerd, maar helaas moest hij de strijd toch weer vroegtijdig staken, zeer jammer. Als afsluiting mochten we `s avonds genieten van een overheerlijke barbecue en de nodige dorstlessers.

Al met al kunnen we zeggen dat we een mooie fietsvakantie hebben gehad met geweldig weer, mooie bergen en prachtige natuur. Het enige minpunt was dat Guido heeft moeten afhaken door zijn blessure, maar dat heeft hij bij het kaarten enigszins kunnen goedmaken. De Sensa-ploeg lag weer ruim aan kop in alle klassementen op gepaste afstand gevolgd door de Koga en Trek formaties.

Koos

Onze sponsoren

Het weer vandaag