header standaard np

Geschiedenis

De geschiedenis van ’t Naers Peloton.

Het Naers Peloton is officieel opgericht op 22 december 1999 en is ontstaan uit een groep enthousiastelingen die al sinds 1994 gezamenlijk tochten fietsten. Jan Beurskens is een van de leden van het allereerste uur. Zijn groepje vermengde zich aanvankelijk op maandagavond met de groep van de Herensportclub die er in de zomermaanden ook met de fiets op uittrokken. In 1999 werd, ook vanwege verzekeringskwesties en aansprakelijkheid, een officiële vereniging opgericht. Er stonden 45 personen op de ledenlijst. Inmiddels bestaat de club uit 130 leden. Het Naers Peloton is een recreatieve fietsclub die onder het motto: ‘samen uit, samen thuis’, sportiviteit combineert met gezelligheid. De onderlinge verbondenheid voor, tijdens én na de groepstochten en andere activiteiten is het cement dat de club al vijftien jaar boeit en bindt. Met 130 fietsende leden is de club inmiddels een van de grotere verenigingen binnen de NFTU, de landelijke wielersportbond. Vooral in Midden- en Noord-Limburg zijn de groepen in degroepsfoto blauw-zwart-witte tenues van het Naers Peloton een vaste waarde in het straatbeeld. In die regio zijn de meeste groepstochten variërend in lengte van
ongeveer 50 tot ongeveer 90 kilometer gepland.

Vanaf 2003 heeft ’t Naers Peloton een damesgroep met maar liefst 30 fietsers. Hiermee was ’t Naers Peloton een van de eerste clubs die inspeelde op de populariteit voor het wielrennen onder de dames. De afgelopen vijf jaar werd het mountainbiken steeds populairder bij een groot aantal leden van het Naers Peloton. Niet-leden die hun fietsplezier wilden beperken tot mountainbiken wilden ook graag lid worden. In 2014 is de knoop doorgehakt.  Inmiddels zijn 65 mountainbikers – dames en heren – actief.  Zij vormen de snelst groeiende groep binnen de club. De meesten van hen waren al lid als wielrenners.

Op bijna alle dagen van de week - zeker in het zomerseizoen – kunnen de leden aansluiten bij een groep van hun gading.  De maandag, woensdag, en donderdagavond en de zondagmorgen zijn in het voorjaar en in de zomer de clubavonden voor diverse groepen wielrenners. Tevens wordt ieder jaar een individuele tijdrit en een ploegentijdrit georganiseerd. De mountainbikers maken het gehele jaar tochten in de weekenden en op de woensdagavond. En de gestaag groeiende vutters-groep rijdt op doordeweekse middagen afhankelijk van het seizoen op de racefiets of mountainbike. Veel leden hebben een racefiets én een mountainbike. Om vooral ook de onderlinge verbondenheid zo hoog mogelijk te houden is het lidmaatschap van het Naers Peloton sinds een groot aantal jaren beperkt tot inwoners van Neer. Dat besluit is ooit genomen omdat de club anders uit haar voegen zou groeien. Sporadisch stopt er wel eens een lid, maar er melden zich ook ieder jaar opnieuw weer nieuwe leden aan. Met de groeiende groep mountainbikes vindt een natuurlijke verjonging van de club plaats. Deze vorm van fietsen wint snel aan populariteit onder de jeugd, en is daarom van wezenlijk belang voor het vitaal houden van de club. Die verjonging vertaalt zich de laatste jaren ook in het bestuur; daarin zitten vooral jonge leden die de kar trekken.

Dankzij welwillende sponsoren kunnen de leden van ’t Naers Peloton vanaf dag één in clubkleding de weg op. Met ingang van het nieuwe seizoen 2015 hebben wij zeven nieuwe sponsoren. In eerste instantie worden de sponsoren in de eigen achterban gezocht. De sponsoring wordt telkens aangegaan voor vijf jaar.

Vooral veilig ‘samen uit en samen thuis’ staat voorop. De saamhorigheid binnen het peloton wordt voor een grote mate bepaald door de wijze waarop iedereen met elkaar, en met de overige verkeersdeelnemers, rekening houdt. Wie de openbare weg gebruikt om te sporten moet extra alert zijn op de veiligheidsrisico's. Het Naers Peloton doet er alles om te benadrukken dat veiligheid voor alles gaat. De afspraken over groepsgrootte, het collectief naleven van verkeersregels en snelheden waarmee gefietst wordt krijgen voortdurend de benodigde aandacht zodat iedereen veilig en vooral met veel plezier zijn sport kan uitoefenen.

 

Vorige pagina

Onze sponsoren

Het weer vandaag

Leden Login

Agenda

MTB Heren za MTB-tocht 24 feb 13:00 uur
MTB Dames zo MTB-tocht 25 feb 09:00 uur
MTB Heren zo MTB-tocht 25 feb 09:00 uur
Heren zo Gravel-tocht 25 feb 09:00 uur
Diversen Algemene ledenvergadering 1 mrt 20:30 uur
MTB Heren zo, MTB Dames zo Kwistneetdettaopaedjeswoare 10 mrt 08:30 uur
Dames za, Heren za Openingstocht 30 mrt 14:15 uur
MTB Heren za, MTB Dames za MTB-Marathon 6 apr 10:00 uur
Heren vr MTB-tocht Zerkall 12 apr 10:00 uur